1.TAŞELİ KÜLTÜR SOHBETLERİ
| Tarih: | 30.09.2011 |
|---|
![]() |
Anamur Kültür Derneği farklı etkinliklerle adından söz ettirmeyi sürdürüyor. Geniş bir kültürel dokuya sahip olan Anamur yöresi yapılan etkinliklerle çeşitli şekillerde ele alınıyor.
Tarihe tanıklık etmiş Yörükler yaşanılan coğrafyanın öz kültürünü yaşayışlarıyla oluştururken, gerek kıyı hayatında, gerek yayla zamanında gerekse göçerlik anlarında farklı bir yaşam tarzının ilginç yönlerini ortaya koyuyorlar. Yörükler iz bıraktıkları her yerde sohbetlerinden başlarına gelen olaylara kadar bir hikaye, bir fıkra, bir yaşam biçimi kısacası bir folklor ortaya koyuyorlar.
Peynirinden saç ekmeğine uzun hazırlıklarla başlayan göç zaman zaman günlerce sürüyor. Yörükler bu göçleri esnasında eş, çocuk, geçimini sağladığı hayvanları, çalgı aletleri, avlandıkları yada kendilerini korudukları silahları, yiyeceklerini hatta ve hatta çadırlarıyla evlerini yanlarında taşırken yüreklerinde de ya bir özlem, ya bir sevda, ya da kara gözlü yörük kızına duyulan aşka ela gözlü dilber diye yazılan şiirlerle dolu aşkı taşırlar.
Aslında hayatları hep bir mücadele içerisinde geçen Yörükler Anadolu'nun da ilk ve sürekli sahipleridir. Anadolu fethedilmeden önce bu toprakları yurt edinen Yörükler daha o zamnlardan kıl çadırlarını yüksek Toros Dağlarının sisli eteklerine kurmuşlar, kıl çadırlarında duman tüttürmeye başlamışlardır.
Nesiller geçse de işte o Yörüklerin çocukları, torunları bugünlerde ülkemizin önemli bir beyin potansiyelini oluşturmuşlar, yaşantıları da şiirlere, şarkılara, türkülere, kitaplara konu olmuştur.
Zaman zaman üstüne eklenince ise göçerlik kültürü yerini kent yaşamına, teknolojiye, çağa uydurmaya başlamış ve bu coğrafyada oluşan kültür anılarda yer tutmak üzere hafızaları yurt edinmeye başlamıştır.
İşte tam bu noktada Anamur Kültür Derneği yaşanılan bu büyük kültürün unutulmaması adına Taşeli Kültür Sohbetleri adı altında bir programa imza atarak Anamurlular'la tarihi dokuyu buluşturdu. Yaklaşık 1,5 aydır Taşeli Kültür Sohbetleri programının hazırlıklarını ve ön çalışmasını yürüten kültüre gönül vermiş dernek yöneticileri ve üyeleri Perşembe akşamı Anamur Belediyesi Meclis Salonu'nda muhteşem bir sohbete ev sahipliği yaptılar.
İlçe Kaymakamı Cemil Aksak ve Anamur Belediye Başkanı Mehmet TÜRE'nin de katıldığı programa konuk olarak Anamur'un ve Türkiye'nin kültürel çalışmalarıyla tanıdığı birer kültür elçileri olan ve yıllarını Yörük kültürü üzerine adayan Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Aydın Doluoğlu ile Eğitim Denetmeni (Milli Eğitim Müfettişi)-Araştırmacı-Yazar Çınar Arıkan katıldılar.
Dernek Başkan Yardımcısı Yaşar Alıcı'nın oturum başkanlığında yapılan sohbet tadındaki programda Anamur Kültür Derneği Başkanı Sadise Seymen Taşeli Kültür Sohbetleri'nin önemini ifade eden bir konuşma gerçekleştirdi. Dernek Yöneticisi Emekli Öğretmen Saniye Ateş Sohbet Konuklarından Çınar Arıkan tarafından hazırlanan 'Her Yönüyle Anamur' slayt gösterisini sundu.
Okunan özgeçmişin ardından Araştırmacı-Yazar Çınar Arıkan etkinliğe katılanlara Taşeli Kültürü ve Taşeli Kültürü'nde Hikayeler üzerine kısa ve özlü bilgiler verdi. Bilgilendirmenin ardından ise salondakiler anlatılan yaşanmış hikayelerle kahkahalara boğuldu. Eğitim Denetmeni Araştırmacı-Yazar Çınar Arıkan hikayelerin ardından sohbete konu olan hikayelern yaşanmış anlardan oluştuğunu ve konu olan kişilerin bir kısmının halen Anamur'da yaşamını sürdürdüğünü, aslında Yörüklerin her anının bir hikaye olduğunu belirtti. Yörüklerle ilgili hikaye üretmenin bulmanın kolaylığından bahseden Arıkan, doğal yaşamlarıyla Yörüklerin fazla bir gayret göstermeden hikayelere konu olduklarını ifade etti. Yeni bir kitap hazırlığı içerinde olduklarını belirten Arıkan yaklaşık 1300 civarında Anamur'a özgü deyiş ve atasözü ile ilgili çalışmalarının ise tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Aydın Doluoğlu ise konuşmasına küçük esprilerle başladı. Salonda yer alan misafirlerle şakalaşan Doluoğlu, verdiği örnek mani ve deyişlerle aslında Yörükler'in yaşantılarının kültürel bakımdan ne denli yüksek olgulara sahip olduğunu katılımcılara hissettirdi. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Aydın Doluoğlu anlattığı Yörük Hikayeleri ile dinleyenleri dakikalarca güldürdü. Anamur'un birer değeri olan Mıdış ve İnek Gani de sohbete konu oldular. Doluoğlu Mıdış ve İnek Gani'nin bölgede ne kadar büyük bir ölçüde tanındığından bahsederken, 'belki bir profesör olsalardı isimleri sadece attıkları imzada kalırdı' diyerek sözlü kültürde tuttukları yerin önemini belirtti.
Sohbet esnasında programa katılan misafirler de söz alırken Taşeli Kültür Sohbetleri'nin 1.si izleyiciler tarafından yapılan alkışlı değerlendirmeyle geçer not aldı.
Program sonunda Anamur Belediye Başkanı Mehmet TÜRE Eğitim Denetmeni Araştırmacı Yazar Çınar Arıkan'a, İlçe Kaymakamı Cemil Aksak da Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Aydın Doluoğlu'na birer plaket verdiler.
|
|
|
|
||
|
|
|
|
||
|
|
|
|
||
|
|
|
|
||
|
|
|
|
||
|
|
|
|
||
|
|
|
|
||
|
|
|
|
||
|
|
|
|
||
|
|
|
|
||
|
|
|
|
||
|
|
||||
Son Haberler
- Seracity Tanıtıldı 16.05.2012
- Bozdoğan'da İlköğretimde Keşkek Günü 14.05.2012
- ANED Engelliler Haftası'nda Yeni Binasında 11.05.2012
- Kanaviçe Tiyatro Oyunu Sahnelendi 10.05.2012
- Turizm ve Kültür Derneği Başkan'ı Ziyaret Etti 09.05.2012
- Sivrisinekle Mücadele Sürüyor 09.05.2012
- Kaşdişlen'de Hıdırellez 08.05.2012
- Makamda Yerel Yönetimler Dersi 08.05.2012
- Trafik Haftası Kutlandı 07.05.2012
- BELEDİYE BAŞKANI MEHMET TÜRE’NİN MUHTARLARLA 3.YIL TOPLANTISI 02.05.2012
- Başkan Türe'den 1 Mayıs İşçi Bayramı Kutlaması 30.04.2012
- Sinema Günleri Sürüyor 26.04.2012
- Başkan'a Uzmanlardan Plaket 26.04.2012
- Çözüm Masası Vatandaşı Temsil Edecek 25.04.2012
- Başkan TÜRE'ye Sarıvadi'de Büyük ilgi 24.04.2012
- 23 Nisan Kutlu Olsun 23.04.2012
- Kutlu Doğum Programı 22.04.2012
- Kutlu Doğum Mesajı 20.04.2012
- Başkan TÜRE Makamını Devretti 20.04.2012
- İl Koordinasyon Toplantısı Anamur'da Yapıldı 20.04.2012
- Başkan Hal Esnafıyla Yemekte 18.04.2012
- Başkan TÜRE'den BBP'e Ziyaret 12.04.2012
- Polis Günü Kutlandı 11.04.2012
- Sahil Temizliğine Başlandı 10.04.2012
- Başkan Pazar Esnafını Dinledi 08.04.2012
- 2 Yeni Park Açıldı 06.04.2012
- Başkan TÜRE Hal Esnafı'na Ziyarette 06.04.2012
- Meclis Üyeleri Hizmetleri Gezdi 05.04.2012
- AR-GE Basın Açıklaması 05.04.2012
- Meclis Üyeleri R.Denktaş Parkı'nda 05.04.2012
- Türk'ün Başbuğ'u Anıldı 05.04.2012
- Başkan Canlı Yayında Konuştu 30.03.2012
- Vali Güzeloğlu Anamur'daydı 29.03.2012
- Sokak Hayvanları'na Aşı ve Küpe 27.03.2012
- Gençlik Merkezi'nde Yeni Kütüphane 27.03.2012
- KAMU-SEN'den Tiyatro 26.03.2012
- Öğrencilere Kitap dağıtıldı 24.03.2012
- Türk'ün Bayramı Nevruz Kutlandı 22.03.2012
- 18 MART ÇANAKKALE 18.03.2012
- ÜST GEÇİT AÇILDI 16.03.2012
- Başkan TÜRE'den Tıp Bayramı Kutlaması 15.03.2012
- MHP il Başkan Adayı Çiftçi Başkan TÜRE’yi Ziyaret Etti 14.03.2012
- HANIMELİ 2.KURULUŞ YILI 14.03.2012
- 14.03.2012
- 12 MART 12.03.2012
- Başkan'dan Kadınlara Karanfil 08.03.2012
- Yılın Spor Adamı Ödülü Başkan'ın 08.03.2012
- MHP'li Başkanlar'dan Dr.Devlet Bahçeli'ye Ziyaret 05.03.2012
- Anamur'a Kar Yağdı 29.02.2012
- ANTİSK Genel Kurul'a Gitti 28.02.2012
-
Son Güncellenenler
-
Şehir Haritası
-
Afişler
Yazarlarımız
Hüseyin ŞinasiHer şeyin bir yeri ve zamanı var
Muharrem GaripBasınla ilişkiler, Başkan Türe ve idealler
Güngör TürkeliBELEDİYENİN BU KARARI ALKIŞLANIR.
SEBZE MEYVE FİYATLARI
|
|||||||||||||||||||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
|||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||


Yorum Yaz >>














